Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Συνταγές με κρέπες του Στέλιου Παρλιάρου

Ευχαριστούμε τον Σεφ Στέλιο Παρλιάρο για τις συνταγές που μας έστειλε! Καλή μας επιτυχία!

(ΣΧΟΛΕΙΟ)
ΚΡΕΠΑ
Αλμυρές ή γλυκές. Φτιάχνονται κατά προτίμηση σε αντικολλητικό τηγάνι ή σε κρεπιέρα. Αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα γαλλικά φαγητά ειδικά στη δεκαετία του ’70-’80. Η λέξη κρέπα προέρχεται από το λατινικό crispus που σημαίνει σγουρός. Στη συνταγή που ακολουθεί σας δίνω μία κρέπα με σοκολάτα.
ΥΛΙΚΑ:
-         90 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
-         20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-         1 πρέζα αλάτι
-         2 αυγά
-         1 κρόκος αυγού
-         30 γρ. βούτυρο λιωμένο
-         5 γρ. κακάο κοσκινισμένο
-         240 γρ. γάλα ζεστό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1.      Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το κακάο.
2.      Ρίχνουμε τα αυγά και τον κρόκο και ανακατεύουμε έως ότου γίνει ένας χυλός.
3.      Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα ανακατεύοντας.
4.      Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το μείγμα για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
5.      Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 18 εκ. και το τοποθετούμε στη φωτιά έως ότου ζεσταθεί.
6.      Ρίχνουμε μία κουταλιά από το χυλό και με γρήγορες κινήσεις του τηγανιού απλώνουμε το μείγμα παντού.
7.      Αναποδογυρίζουμε μία σπάτουλα την κρέπα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
8.      Τις τοποθετούμε πάνω σε μία λαδόκολλα.
Τις κρέπες τις γεμίζουμε με κρέμα ζαχαροπλαστικής, με ψημένες μπανάνες και με οποιαδήποτε άλλη γέμιση θέλουμε.


 ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΠΕΣ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΣ ΚΡΕΠΕΣ:
-         250γρ. αλεύρι
-         1 κουτ. σούπας ζάχαρη
-         3 αυγά
-         3 κρόκοι αυγών
-         600γρ. γάλα
-         40γρ. βούτυρο λιωμένο (+ λίγο για το τηγάνι)

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:
-         250γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
-         50γρ. βούτυρο τεμαχισμένο
-         150γρ. γάλα
-         100γρ. κρέμα γάλακτος
-         100γρ. πορτοκαλόνερο
-         55γρ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΣ ΚΡΕΠΕΣ:
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, τα αυγά και το γάλα και ανακατώνουμε πολύ καλά και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι περίπου 20εκ. στην φωτιά να ζεσταθεί πολύ καλά και το βουτυρώνουμε. Με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο από το μίγμα και απλώνουμε μέσα στο τηγάνι ψήνοντας και από τις δύο πλευρές. Βάζουμε τις ψημένες κρέπες την μια πάνω στην άλλη. Φτιάχνουμε περίπου 20 κρέπες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ:
Σε ένα μπολ βάζουμε την σοκολάτα και την λιώνουμε σε μπεν-μαρι. Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, την κρέμα, το πορτοκαλόνερο και την ζάχαρη, ανακατώνουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν και να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρουμε από το μπεν –μαρι αδειάζουμε σε ένα καθαρό σκεύος και αφήνουμε για 20 λεπτά έως ότου σταθεροποιηθεί.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:
Σε μια πιατέλα ξεκινάμε να συναρμολογούμε την τούρτα. Βάζουμε πρώτα ένα φύλλο κρέπας και το αλείφουμε με κρέμα σοκολάτας. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά και τελειώνοντας με κρέπα. Αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να παγώσει. Σερβίρουμε σε τρίγωνα κομμάτια. 

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ανακοίνωση για νέες υπουργικές αποφάσεις για τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών

Την  έκδοση νέων υπουργικών αποφάσεων για τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών  στο Δημοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο, ανακοίνωσε στις Επιστημονικές ενώσεις Γαλλικής – Γερμανικής ο Ειδικός Γραμματέας του υπ. Παιδείας Μ. Κοντογιάννης.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Fêtons la Chandeleur à l'école!