Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ 12-21 Μαρτίου 2012


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ
ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ                                                  Ηράκλειο, 9/3/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο ΣΎΛΛΟΓΟΣ Πτυχιούχων Γαλλικής Φιλολογίας Ν. Ηρακλείου οργανώνει ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας που γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου.
Στην ευρύτερή της έννοια, η Γαλλοφωνία περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων προώθησης της γαλλικής γλώσσας και των αξιών των οποίων είναι φορέας, ανεξάρτητα από τις χώρες στις οποίες αυτές αναπτύσσονται. Με τη θεσμική έννοια, η Γαλλοφωνία προσδιορίζει μία διεθνή οργάνωση 56 κρατών και κυβερνήσεων και 14 κρατών-παρατηρητών, που έχουν επιλέξει να προσχωρήσουν στον Καταστατικό της Χάρτη.

Σ’αυτό το πολύχρωμο μωσαϊκό λαών, η Γαλλοφωνία αποτελεί ένα χώρο αλληλεγγύης και απηχεί μια κοινή πολιτική και πολιτιστική φιλοδοξία : να συμβάλλει ώστε να δημιουργηθούν αληθινά κράτη δικαίου που θα προάγουν τη γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία.
Η Γαλλοφωνία, όρος που προσδιορίζει πολύ περισσότερα πράγματα από μια απλή γλωσσική κοινότητα, μεταφέρει παντού στον κόσμο αξίες καθώς και ένα μήνυμα οικουμενικότητας και δημοκρατίας.
Η γαλλική γλώσσα συνεχίζει να κατέχει σημαντική θέση στον κόσμο καθώς είναι η μοναδική γλώσσα που ομιλείται και στις πέντε ηπείρους. Όπως και η αγγλική, η γαλλική γλώσσα παραμένει γλώσσα εργασίας των διεθνών οργανισμών στην Ευρώπη καθώς επίσης και στην Αφρική. Η γαλλική είναι η μητρική γλώσσα περίπου 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ ο αριθμός των ατόμων που εκτιμάται ότι ‘‘είναι σε θέση να χρησιμοποιούν περιστασιακά τη γαλλική γλώσσα’’ ανέρχεται σε περισσότερα από 250 εκατομμύρια.
Στο πλαίσιο του εορτασμού για την ημέρα Γαλλοφωνίας, ο Σύλλογος Πτυχιούχων Γαλλικής Φιλολογίας, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών οργανώνουν ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων με τίτλο 
ΗΜΕΡΕΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ 14 -  24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 – JOURNÉES DE LA FRANCOPHONIE ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ : ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – FRANCOPHONIE : CULTURE ET SOLIDARITÉ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μαρτίου  9.00 – 11.00 & 11.00 – 13.00 Πολύκεντρο Νεολαίας – Λαχαναγορά
Πρωινές Προβολές ταινιών για τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια του Ν. Ηρακλείου
Ο Πόλεμος των δυο κόσμων  « La guerre de deux mondes» -
Εικαστική Μαθητική Έκθεση των γαλλόφωνων τμημάτων των γυμνασίων με θέμα 
"Η ελληνική κρίση στον γαλλικό τύπο"-« La crise grecque dans la Presse française»
-
Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 – 19.00                           Αίθουσα Ανδρόγεω
Διάλεξη με θέμα «Κοινωνίες σε κρίση – Κοινωνίες σε σύγκλιση : Ελλάδα - Γαλλία»
                      Οι κοινωνικοπολιτισμικές πτυχές της αλληλεγγύης            
Sociétés en crise – sociétés en convergence : Grèce-France
                Les aspects sociaux-culturels de la solidarité » 
Κεντρικός ομιλητής :      Γιώργος Νικολακάκης
Συντονίζει ο Δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης
Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 -                                         Αίθουσα Ανδρόγεω
Προβολή ταινιών με ελεύθερη είσοδο :
6.00 - 8.00 « Βίλλα Αμαλία »  « Villa Amalia » με Isabelle Huppert, Xavier Beauvois
8. – 10. «Μικρά αθώα ψέματα» «Les petits mouchoirs»με Marion Cotillard, François Cluzet
Σάββατο 24 Μαρτίου 2012 – 12.00           Πλατεία Αγίου Τίτου 
Συναυλία με συγκροτήματα γαλλόφωνων μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων



Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ : ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» 12 -21 Μαρτίου 2012.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:
«ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ : ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

Ο Σύλλογος Πτυχιούχων Γαλλικής Φιλολογίας συμμετέχοντας στην εβδομάδα Γαλλοφωνίας, έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων με το γενικό τίτλο : «Γαλλοφωνία : πολιτισμός και αλληλεγγύη» με αποδέκτες τους μαθητές και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης αλλά και όλους τους συμπολίτες μας.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται σε μια σειρά ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ που σκοπό έχουν να κάνουν ένα μεγάλο άνοιγμα στα σχολεία και στην τοπική κοινωνία. Πρώτιστο μέλημα και ενδιαφέρον μας είναι να συμβάλουμε με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού στο ευρύτερο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Σε μια περίοδο κατάρρευσης και αποσάθρωσης όλων των θεσμών που αποτέλεσαν για δεκαετίες τους πυλώνες της κοινωνικής, επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης, οι καθηγητές Γαλλικών των Δημόσιων Σχολείων θεωρούμε ότι έχουμε χρέος να στηρίξουμε και να εμψυχώσουμε, σήμερα περισσότερο από ποτέ, τους μαθητές μας, με πρωτοβουλίες και δράσεις που απηχούν ένα διαφορετικό μήνυμα.
Προβολές γαλλικών ταινιών για μαθητές αλλά και για το ευρύ κοινό, εκθέσεις, διαλέξεις και συναυλίες είναι μερικές από τις δράσεις που σχεδιάζονται για το διάστημα από 12 έως 21 Μαρτίου 2012.
Στην εβδομάδα Γαλλοφωνίας οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στις παρακάτω δράσεις :
ΣΥΝΑΥΛΙΑ : Μουσικές εμφανίσεις μαθητικών συγκροτημάτων σε ανοιχτό χώρο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου. Προϋπόθεση είναι η ερμηνεία ενός τουλάχιστον τραγουδιού στη γαλλική γλώσσα.
Τα μαθητικά σχήματα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, να επικοινωνήσουν με τον καθηγητή γαλλικών του σχολείου τους ή να στείλουν e-mail στην ηλ. δ/νση fleheraklion@gmail.com.
ΕΚΘΕΣΗ : . «Η ελληνική κρίση στο Γαλλικό Τύπο» Κατασκευές, κολάζ, αφίσες, με τίτλους άρθρων, γελοιογραφίες ή σελίδες γαλλικών ηλεκτρονικών μέσων που αναφέρονται στην ελληνική κρίση. Εικαστικές δημιουργίες με αφορμή γαλλικά δημοσιεύματα.

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος                                                                                 Η Γραμματέας
Αρετή Βουράκη                                                                           Ελένη Θεοδοσιάδη