Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Πρόσκληση σε ταξίδι….. και απονομή μαθητικού διαγωνισμού 26-27 Απριλίου 2013






Δύο εκδηλώσεις με άρωμα... γαλλικό
από το ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - VENETO – 21.30
ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΔΡΟΓΕΩ – 12.00

Ολοκληρώνεται την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Απριλίου ο κύκλος εκδηλώσεων γύρω από τη γαλλική γλώσσα και το γαλλικό πολιτισμό που οργάνωσε ο Σύλλογος Πτυχιούχων Γαλλικής Φιλολογίας Ν. Ηρακλείου με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Γαλλοφωνίας.

Για ένα ολόκληρο μήνα, τα γαλλικά βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αποτέλεσαν την αφορμή για ποικίλες συζητήσεις και αναζητήσεις. Μουσικές, λογοτεχνικές, εικαστικές… Κοντά στο κοινό της πόλης που απόλαυσε βραδιές γαλλικών τραγουδιών αλλά και λογοτεχνικές παρουσιάσεις, οι μαθητές των σχολείων του Νομού εντυπωσίασαν με το πλήθος και την ποιότητα των συμμετοχών τους στην έκθεση «Γιατί να επισκεφτώ την Κρήτη;». Η αυλαία αυτής της όμορφης γιορτής πέφτει με το πολιτιστικό διήμερο «Πρόσκληση σε ταξίδι.. Invitation au voyage..».

Τιμώμενο πρόσωπο ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης ο οποίος τιμήθηκε το 2011 με το γαλλικό βραβείο Prix Méditerranée étranger, και το Διεθνές Βραβείο Καβάφη για το μυθιστόρημα του «Μέρες Αλεξάνδρειας».
Το τελευταίο του βιβλίο, το οποίο μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε στη Γαλλία πρόσφατα,  «Φιλμ Νουάρ» έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από το Γαλλικό Τύπο.
Πρόσκληση λοιπόν για ένα ταξίδι στο παρελθόν την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 στις 21.30 στο Veneto. Ο Δημήτρης Στεφανάκης, με αφορμή τα δυο αυτά βιβλία του θα μας μεταφέρει σε εποχές φορτισμένες ιστορικά, με πρωταγωνιστές προσωπικότητες της διασποράς και της Ελλάδας που προανήγγειλαν και σε μεγάλο βαθμό διαμόρφωσαν το δικό μας παρόν ενώ θα μας ταξιδέψει «Από τις Μητροπόλεις της Μεσογείου στις μεγαλουπόλεις του Βορρά».
Ο Αντώνης Περαντωνάκης διαβάζει αποσπάσματα ενώ μουσικά συντροφεύουν η Λίλυ Δάκα στο πιάνο και η Ελένη Σφακιανάκη στο τραγούδι.      
Το Σάββατο 27 Απριλίου 2013 στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα Ανδρόγεω θα πραγματοποιηθεί η απονομή των βραβείων του μαθητικού διαγωνισμού με τίτλο «Γιατί να επισκεφτώ την Κρήτη» - « Ρourquoi visiter la Crète ».
Ο μαθητικός διαγωνισμός που κέντρισε το ενδιαφέρον δεκάδων μαθητών από όλα τα σχολεία του Νομού Ηρακλείου, έδωσε το ερέθισμα στους μικρούς δημιουργούς να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν εξαιρετικές ιδέες. Φυλλάδια, αφίσες, κολάζ, βίντεο και κατασκευές αναδεικνύουν τις ομορφιές της Κρήτης χρησιμοποιώντας ως μέσω επικοινωνίας τη γαλλική γλώσσα. Καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων συνεργάστηκαν ώστε να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν τις προσπάθειές των μαθητών τους, στέλνοντας εξαιρετικές δημιουργίες.
Η επιτροπή αποτελούμενη από τους εικαστικούς Ειρήνη Λιναρδάκη και Vincent Parisot, την πρόξενο της Γαλλίας στο Ηράκλειο, Σοφία Τσαντηράκη και την υπεύθυνη πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Β/θμιας Ν. Ηρακλείου Αγγελική Ζαχαράτου  έκρινε συνολικά 104 ομαδικά έργα και απένειμε 9 βραβεία (1ο, 2ο, 3ο σε τρεις κατηγορίες).
Το ΔΣ του Συλλόγου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους τους μαθητές και τους καθηγητές που συμμετείχαν με τόση επιτυχία στο διαγωνισμό, τα μέλη της επιτροπής για τη βοήθειά τους και ιδιαιτέρως την κα. Ζαχαράτου για το συντονισμό μιας δύσκολης και κουραστικής διαδικασίας. Τέλος ο Σύλλογος απευθύνει ιδιαίτερες ευχαριστίες στους Χορηγούς  του,  το Γραφείο Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης, το Lato boutique Hotel και το Σύνδεσμο Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Actta για τη γενναιόδωρη υποστήριξή τους 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου