Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ''INVITATION AU VOYAGE'' ''ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΤΑΞΙΔΙ" 26-27 Απριλίου 2013



Parlez franc, parlez français…. 

Με το σύνθημα Parlez franc, parlez français…. Μιλήστε ελεύθερα, μιλήστε γαλλικά! ο Σύλλογος Πτυχιούχων Γαλλικής Φιλολογίας Νομού Ηρακλείου έχει ξεκινήσει ένα αφιέρωμα στη γαλλική γλώσσα με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 20 Μαρτίου.

 Η γαλλική γλώσσα συνεχίζει να κατέχει σημαντική θέση στον κόσμο καθώς είναι από τις λίγες γλώσσες που ομιλείται και στις πέντε ηπείρους. Όπως και η αγγλική, η γαλλική γλώσσα παραμένει γλώσσα εργασίας των διεθνών οργανισμών στην Ευρώπη καθώς επίσης και στην Αφρική. Η γαλλική είναι η μητρική γλώσσα περίπου 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ ο αριθμός των ατόμων που εκτιμάται ότι ‘‘είναι σε θέση να χρησιμοποιούν περιστασιακά τη γαλλική γλώσσα’’ ανέρχεται σε περισσότερα από 250 εκατομμύρια.
Οι εκδηλώσεις του Συλλόγου των καθηγητών Γαλλικής διαρκούν ένα μήνα και περιλαμβάνουν δράσεις που πραγματοποιούνται σε όλους τους Νομούς της Κρήτης. 
Προβολές γαλλικών ταινιών για τους μαθητές και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης, έκθεση αφιέρωμα στον Αστερίξ και Οβελίξ, μουσικές εκδηλώσεις με γαλλικά τραγούδια, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, καθώς και ένας μαθητικός διαγωνισμός είναι οι βασικές εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν αυτή τη γιορτή των γαλλικών που θα ολοκληρωθεί με ένα πολιτιστικό διήμερο με τίτλο «Invitation au voyage… Πρόσκληση σε Ταξίδι» την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27/4/2013. 
Πιο συγκεκριμένα για το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος Πτυχιούχων Γαλλικής Φιλολογίας Νομού Ηρακλείου οργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις :
19/4 στο Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης στις 20.00, παρουσίαση του βιβλίου της Ελληνογαλλίδας συγγραφέως Ζοέλ Λοπινό «Αυτό το σπίτι είσαι εσύ». 
26/4 στο Veneto στις 21.30, συζήτηση με το Δημήτρη Στεφανάκη με αφορμή τα βιβλία του «Μέρες Αλεξάνδρειας» και “Film Noir” .
Στην ανάγνωση ο Αντώνης Περαντωνάκης, στο πιάνο η Λίλυ Δάκα και στην ερμηνεία γαλλικών τραγουδιών η Ελένη Σφακιανάκη.
27/4 στο 2ο όροφο της Ανδρόγεω, στις 12.00, απονομή των βραβείων του μαθητικού διαγωνισμού με θέμα « Pourquoi visiter la Crète »  «Γιατί να επισκεφτώ την Κρήτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου